Slips

Slipsen är för många någonting läskigt som man bara använder om man absolut måste. Om man ska på bröllop, träffa någon viktig person eller ska klä upp sig. Det är någonting som får en att känna sig obekväm och stel. Många unga män använder för första gången en slips på riktigt i samband med att dom tar studenten eller dom får sin första kostym. Slips är någonting som tråkiga kontorsgubbar, bankmän och ens farfar har.
En teori som har formats i min hjärna (åter igen den allvetande, övermänskliga och troligen gyllene hjärnan) är att fenomenet slips uppkom som en status symbol någon gång under medeltiden då det va svårt att framställa snygga tyger med vackra mönster och färger. Man ville visa att man va rik och mäktig genom att ha på sig så mycket dyra tyger som möjligt. Samt att det va en praktisk sak så man lätt kunde dölja en såsfläck på sin skjorta genom att bara lägga tyget över den. Ett annat alternativ kommer från samma tid men har en betydligt mer praktisk bakgrund. Om man hade tappat översta knappen i sin skjorta så kunde man använda slipsen som ett sorts "skärp" i halsen. Detta snappades sedan upp av modevärlden och resten är historia.

Jag tycker att fler ungdomar borde använda slips till vardags och inte bara till de otroligt fåtal tillfällena man faktiskt använder kostym. Jag uppmanar folk att ta sig i kragen och se över vad man faktiskt har på sig på dagarna. Det är inte okej att gå till skolan i mjukis byxor och en t-shirt som säkert inte blivit tvättad på veckor. Använd mer skjortor! Vissa klagar på att det känns för trångt i halsen. En mycket enkel lösning på detta problem, knäpp inte skjortan ända upp eller köp en storlek större. De "riktiga" skjortorna säljs i halsmått, sen själva skjortkroppen väljer man sedan med hur slimmad man vill att skjortan ska vara. Så, det problemet löst. Ett annat problem folk oftar tar upp är att skjortor är så dyra. Det behöver dom absolut inte vara. Visst är det en betydligt trevligare känsla om man vet att skjortan man har på sig kostar runt 1500 kr, men det finns faktiskt riktigt snygga på t.ex HM för 299 kr. Vilket är mindre än vad många t-shirts kostar idag. Har man väl fått på sig skjortan och stoppat in den i byxorna (DETTA ÄR ETT MÅSTE) är steget inte långt till slipsen. Bara för att man har slips så behöver det inte va "finklätt". Man kan variera materialet i slipsen till ett grövre och voilá det blev genast betydligt mer "down dressed". Ett personligt trademark jag har börjat med är att jag stoppar in slipsen mellan tredje och fjärde knappen i skjortan så att man bara ser knuten och en liten del av slipsen. Även detta ger ett mer ungdomligt och avslappnat intryck än om man skulle låta den hänga fritt med t.ex en slipsnål som ända fladderhinder. En annan positiv sak är att man slipper få ner slipsen i maten. Om du inte vet hur man knyter en slips så finns det ett antal böcker i detta ämne. Eller om man Googlar problemet så får man upp en hel serie med läsningar i form av olika knutar och modeller. Min personliga favorit är Windsor knuten.

Så till alla (främst killar men även tjejer där ute) va inte rädd för att använda skjorta och slips. Det enda som kan hända är att fler folk tar efter dig och världen blir lite snyggare.
I´m leading by exampel..


Den så omtalade Windsor-knuten på en Cutawaykrage

Ps. Använd alltid skärp i byxorna. Och skärpet ska matcha skorna, bruna skor = brunt skärp

Kommentarer
Postat av: Sandra

Haha! Du borde kanske ansöka om jobb på typ Vouge eller nåt annat som har med mode att göra... Kanske byta nationalitet till italienare och starta ett eget designhus :O?

2010-05-19 @ 09:14:29
Postat av: Hemlig

Nej det borde han inte :):)

2010-05-19 @ 11:49:01
Postat av: Anonym

stackars människa, använd högtidsdräkt till vardags istället så tar du det ultimata mongo-priset

2010-05-19 @ 11:58:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0