Rakning, bara ett nödvändigt ont?

Så, äntligen blev det då dags. Jag utlovade för några dagar sen ett inlägg om rakning, men det blev om choklad istället. My bad och det kommer troligen hända igen. Men men, efter som att ni har förlåtit mig så tänkte jag va lite snäll tillbaka och ge er det jag vill ha.
När killar kommer upp till en viss ålder så börjar det växa hår på väldigt konstiga ställen. idag tänker jag ta upp det som har letat sig fram till och slagit rot på hakan, kinden och halsen. Med andra ord ansiktshåret. Vist, det kanske fins på vissa tjejer med, men inte alls insatt i det ämnet så det struntar jag i. Denna nya kolonilott för hår börjar oftast vid 15-18 års ålder. För vissa kommer det betydligt tidigare och för andra inte alls. Mängend och grovlekan varierar i dess oändlighet. För vissa räcker det sig att raka sig 2-3 ggr i veckan och för andra så ser dom ut som en dörrmatta på kinden vid redan vid 17-tiden trots att man rakade sig när man gick upp. Den vanligaste bilden folk har av skägg är en stor, gedigen och gärna rödbrun skepparkrans som prydde de gamla hederliga skepparna med pipa från den tiden när båtar fortfarande va båtar och inte datorstyrda flytande kärnkraftverk med frisörer och Mc´donads ombord. Dom som stod ute på bryggan i ur och skur även om en haj hade käkat upp 3/4 av benet. Men så är väldigt sällan fallet idag. Idag pratar man om "3-dagars skäggstubb" och bockskägg och annat trams. Ska man ha skägg så ska man ha det på riktigt, annars får det va! Någonting ganska roligt är alla 20 åringar som precis upptäckt att dom faktiskt har någonting som kan efterliknas med skägg och stolt visar upp sin tredagars skäggstubb när dom går ut. Vad dom inte inser är att det närmast liknar ett kalhygge som har gått vilse på sin väg till en ledig plätt i skogen. När man når ålder 40-50 år så kan man börja snacka skägg, då har man fått in rutin på odlandet och har något att komma med. Men jag säger inte ens då att det är okej.

Så, vad gör man åt detta "problem" som många borde se det som. Jo man rakar sig! Detta kan göras på flera sätt. Rakapparat och En vanlig rakhyvel från Gillette är nog det vanligast. Gillette skickar till och med en gratis rakhyvel till alla som fyller arton år. Blev onekligen väldigt förvånad när den damp ner i min brevlåda. Gilette har kommit på någonting. Dom har kommit på att folk vill raka sig, så varför inte bli särklass störst på marknaden? Bli störst och sen ta ut otroliga överpriser på alla sina produkter!? Det ät ju an as bra idé! Sen håller vi folkmassorna ovetande om att det finns andra alternativ och anställer alla kändisar vi kan hitta för att göra reklam för dom. Som sagt så fins det fler lösningar än rakapparaten och det där tramset Gillette kallar rakhyvel. Btw så är rakapparat inget alternativ, det blir aldrig så nära som med en hyvel. Vist om man har jätte bråttom eller verkligen inte pallar raka sig på riktigt och ser för jävlig ut men ändå måste synas bland folk. Jag pratar om DE rakhyveln (eller safty razors) och Rakkniven. Två metoder som härskade innan Gillette kom och förstörde allt.

Ett vist företag skryter alltid om att dom har en miljon blad och bla bla bla. DE rakhyveln har ETT rakblad, och det är ett sådant berömt "jag-vill-skära-handleden-av-mig-och-dö-rakblad". Rakkniven kan jag inte uttala mig om, verken vågat eller haft tillfälle att pröva en sådan.
Som många vet är det väldigt dyrt med rakblad, ett paket med fyra "Gillet Fusion"-blad kan kosta upp mot 200 Kr och sen har vi själva hyveln som ligger på 200 kr. Det blir 2600 Kr på ett år om man byter blad en gång i veckan, vilket är ganska sällan om man rakar sig dagligen. En DE rakhyvel använder som sagt självmordsrakblad som man köper oftast i 10 pack, och varje 10-pack kostar mellan 40-60 Kr. Priset per blad blir då ca 5 kr vilket är 80% billigare än de "vanliga" rakbladen. Vist är själva hyveln aningen dyrare (kan va mycket dyrare om man nu vill det), men man kan gå en fullgod bra hyvel för 300-400 Kr. Så en Årskostnad på ett sådant paket blir blir runt 1000 Kr. Dvs mer än 60% billigare än Gillette priset.  Ända nackdelen är att efter som att Gillette har ett sånt otroligt övertag så är det ganska svårt att få tag på dessa produkter, men tack gode gud för internett. www.gents.se och www.lash.se är bara två helsvenska sidor som säljer både DE rakhyvlar och passande rakblad. www.badgerandblade.com är en mycket bra hemsida som jämför hyvlar och rakblad om man skulle bli intresserad.

Resultatet och hela upplevelsen blir en helt annan när man använder en "riktig" rakhyvel. Ljudet förändras och man får betydligt mer respekt för verktyget i sin hand. En Mac3 är det nästan omöjligt att skära sig med. Den är idiotsäker. Medan med en DE rakhyvel så håller man ett fullt blottat rakblad direkt mot pulsådern. Det kräver en helt ny teknik och mycket träning men det är värt all (bokstavligt) "Blod Svett och Tårar". rakning blir inte längre ett nödvändigt ont utan en daglig njutning som man ser fram emot att få göra igen.


Personligen använder jag en Merkur Vision 2000 med tillhörande borste


Ps. Mustasch kan se ganska coolt ut på ett gubbigt om man har tweedkavaj och en rejäl "valross" under nosen, men jag kommer aldrig synas i det!

Kommentarer
Postat av: Lisa

Bäst av allt är ändå att du blir så där snuskigt superlen och mysig!

2010-05-19 @ 21:23:33
URL: http://lisafeldthusen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0