Plastpåsar

Röda, blåa, lila, genomskinliga, orange you name it. plastpåsarna fins i alla möjliga former, färger och storlekar. När plasten uppfans nån gång på 40-talet genom att man lekte runt med rester från oljeindustrin så va det en direkt dundersuccé! allt kunde göras med plast. Strumpor, kläder, bilar, burkar allt knde göras av detta fantastiska material. Idag fins det inte många produkter som inte har plast i sig. Om man kollar i en helt vanlig mataffär så är 97% av alla varorna där inslagna i någon form av plastförpackning. Från lådan Kiwisarna ligger i med sitt gula plastnät runt sig till den återförslutningsbara skinkförpackningen och insidan på alla tetra-paket. Plast fins över allt. Det används som byggmaterial i våra hus och framför allt i våra bilar. Detta Inlägg kommer främst att handla om plastpåsarna, och hur bra och idiotiska dom är.

Vanligtvis när man går och handlar så får man välja mellan en plast eller en papperspåse att packa varorna eller få dom nerlagda i av kassören. Plastpåsarna kommer i olika färger och former som butiken själv beställer efter tycka, smak och ekonomi. och det är här problemen börjar. Vist är det jätte bra att påsarna kommer i olika storlekar beroende på hur mycket och vilken typ av varor man handlar. Skulle kännas lite onödigt om man fick samma storlek på påse om man köpte en penna som en dunjacka. Den troligtvis vanligaste plastpåsen är den man får i mataffären. den rymmer ganska mycket med framför allt går det att återvända i hemmet efter att maten är hemburen. Ett vanligt öde för dessa är att dom blir till soppåsar någon stanns under diskbänken. fyll smed skräp och sedan slängs. Dessa har jag inget problem med, eller jo det har jag! Dom är galet obekväma att bära om man köper ca tre liter mjölk eller liknande. Men men. det är alla de resterande påsarna som verkligen stör mig. Alla dom färgglada och "coola" påsarna. Dom går ju inte att använda till någonting! helt vördelösa! vissa är lagom storlek för att passa en lunchlåda vilket är ganska bra. Vill ju inte ha köttfärssås i väskan om du förstår vad jag menar. Men man har ju bara så många lunchlådor. Resten ligger bara och tar upp värdefull plats som man skulle kunnat använda till att förvara vettigt stora plastpåsar. Ett annat problem med just matkassarna är att om man bär hem typ mjölk eller något annat med ett skarpt hörn så går det alltid hål på dom jäklarna. Och då är dom värdelösa även som soppåsar. Alla dessa oavändbara plastpåsar har en tragisk tendens att hamna i blåshålet på en delfin, i en pelikans luftstrupe eller runt en apas svans och den springer runt, runt, runt och försöker få av den. Blir för yr. tappar balansen och ramlar ner för en stor klippa och dör. Se, värdelösa plastpåsar dödar! En väldigt märklig trend bland unga är att bära runt olika saker som skolböcker, gympakläder mm i just plastpåsar. Då gärna framför allt i Systembolagets plastpåsar. Shit va coolt asså.. verkligen as ballt. Väx upp FFS! Det är inte det minsta coolt att se ut som en lodis som inte har råd med en väska och gå rrunt med alla sina 5 tillhörigheter i en påse från Systembolaget där han spenderade sina sista pengar på en Vodka Explorer.

Problemet är dock ganska enkelt löst. Till alla affärer: börja använd papperspåsar i olika storlekar istället. Detta är betydligt bättre för miljön. Vi slipper pumpa upp miljoner liter olja bara för att göra plasten. Den stackars apan får leva och fjårtisarna får lite vett påtvingar sig. Plus att den absolut bästa saken är att alla affärer skulle kännas mer exklusiva. Vart får man papperskassar om man handlar idag? jo alla märkesbutiker och specialaffärer som är inriktade på vara en sak. Man känner sig genast lite lite mer mallig om man går på stan med en snygg papperspåse än en vanlig plashistoria. En sak jag dock "inte hatar" är dom ordentliga återanvändbara plastväskorna. Dom bärkassarna man tar med sig till affären och återvänder om och om igen. Dom som är robustare och har betydligt vettigare handtag. Go dom!


Whyred har gjort en "inte hatad" bärkasse för ICA som inte alls är speciellt dum faktisk.

Ps. Det är inte okej att handla i en tygkasse eller en "dramaten"

Kommentarer
Postat av: Lina

Klokt inlägg igen Filip!Go mig, som använder en påse av typen på bilden när jag handlar, då xD

2010-05-26 @ 23:27:13
URL: http://helbraflinga.blogg.se/
Postat av: Lisa

Åh, en sån där påse har jag ju! ;)

2010-05-27 @ 15:17:00
URL: http://lisafeldthusen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0